tiistai 4. elokuuta 2009

Värjäystä ja puhdistusta


Viikonloppuna innostuin taas kasvivärjäämään. Alkukesästä värjäsin jo kerran, mutta tuloksena oli paljon tylsän väristä lankaa. Siispä kokeilin samojen lankojen värjäämistä uudelleen.
Värjäyskasveiksi otin lupiinia, pujoa ja kuivatettua pajunkuorta.

Kaikki langat on floricaa, joka onkin hyväksi havaittu värjäyslanka. Kokeilin samalla myös ikat värjäystä. Joka pataan pistin jo värjättyä ja värjäämätöntä lankaa.

Värjäilen siis ihan vaan yksinkertaisesti nuotilla kolmessa pienehkössä padassa. Isoin taitaa olla 18 litran vetoinen. Materiaaleja en mittaile vaan pistän kasveja niin paljon kuin pataan mahtuu. Saatan lisätä materiaalia kun edelliset pienenevät.

Värjäilyn välissä joutaa myös lukemaan, kunhan toisella silmällä vahtii ettei kiehu yli!

Ongelmana oli miten saan langat lämpimiksi, ettei tarvitse heittää niitä järvivedestä suoraan kuumaan pataan. Kaikki padat kun olivat kaikki käytössä.
Heitin tällä kertaa alunat suoraan väripataan. Tosin pari vyyhtiä olin jo esipurettanut. Taidan kuitenkin tästä lähtien jättää koko esipuretusprosessin, koska en ole huomannut lopputuloksessa mitään eroa.
Padoissa: ylä laidassa siis lupiini, vasemmalla paju ja oikealla pujo.
Yllättäen pajusta ja lupiinista tuli melko samansävyiset. Pujo olikin mieluisin yllätys. Kaikkein tummin sävy mitä olen tähän mennessä saanut: tumma vihertävä harmaa. Tätä pitää kokeilla uudestaankin. Paju oli padassa melko ruskeaa, mutta muutti yllättäen sävyään. Jätin langat yön yli väripatoihin ja tämäkin varmasti vaikutti lopputulokseen melkoisesti.

Yön yli padassa pitäminen vaikutti myös värin tasaisuuteen. Mielestäni tällaisissa väreissä sävykkyys on ihan hyvä asia. Ikat kokeilu toi lisää sävyjä lankaa, tosin melko vähän keristä edes huomaa vaaleampia raitoja.
Onnistuipas kokeilut, varsinkin pujo kohdalla!

2 kommenttia:

  1. Kiitos inspiraatiosta! Hienoja sävyjä - ehkäpä minäkin kokeilen vielä kerran jotain... Mut se Kool Aid onnistuu aina:-)

    VastaaPoista
  2. Todella kauniita sävyjä olet saanut :) Mä en oo kerenny tekemään kesällä oikein mitään...

    VastaaPoista