torstai 27. elokuuta 2009

Villitys loppui nopeasti

Nyt tuli sitten kokeiltua sitä kool-aid-värjäystäkin. Tilasin Muksuaitasta viisi pussia mehujauheita. Sopivia värejä omaan makuun oli vähän. Olisin halunnut erilaisia vihreitä, mutta valikoimassa oli vain yksi vihreä, lemon-lime. Tilaisin sitten kaksi pussia sitä, kahta eri keltaista ja yhden tummanpunaisen/violetin. Ihan siis vain pieni kokeilu erä.

Langaksi valitsin jo tutun värjäyslankan, florican, kun sitä nyt kaapissa sattuu olemaan. En ottanut vaaleinta mahdollista, vaan vaalean, rusehtavan sävyn langasta. Omissa mielikuvissa kun ei tullut mieleenkään yhdistää todella valkoista ja kirkasta väriä samaan lankaan.

Ohjeissa lupailtiin että pussi riittää sadan gramman värjäämiseen. Toisin kuitenkin todistin. Ensimmäinen kokeilun tein sillä violetilla ja ajattelin värjääväni koko vyyhdin tasaiseksi. Heti kun olin kaatanut vähän mehua langalle tajusin, ettei väri riitä koko 50 gramman vyyhtiin. Parempi olikin sitten vain yrittää sotkea väriä melko tasaisesti langalle. Väri kun imeytyi heti siihen kohtaan langassa, johon se ensimmäisenä osui, eikä liikkunut enää mihinkään. Mikrotin lankoja noin kolme minuuttia, toivottavasti tämä riitti kiinnittämään värin. Astian pohjalle jäi kuitenkin pelkkää vettä, josta väti oli imeytynyt lankoihin. Lopputulos on kyllä kaunis sävykäs violetti. Vaalean ruskea lanka sopii oikein hyvin violetin kaveriksi. Kuvassa violetti sävy ei tule kunnolla esiin.

Seuraava yritys olikin sitten monivärinen. Värjäsin vyyhdin toisen pään oranssilla ja toisen vihreällä. Vaikka vyyhti tässäkin oli vain 50 grammaa ja käytin kaksi pussia, ei väri oikein tuntunut tässäkään riittävän.

Tein samoin myös toiselle vihreälle ja keltaiselle mehulle. Vaikka keltaiset/oranssit olivat olevinaan aivan eri sävyisiä, tuli langoista melkein saman värisiä. Nämä vihreäkeltaiset taitavat päätyä syyslapasiin. Kokeilin jo vähän neuloakin lankaa, jotta näkisin miten sävyt asettuvat neulottaessa. Ja aika kivaltahan tuo näyttää. Vähän vaihtelua yksiväriseen maailmaan.

Lopputulos kaikissa langoissa on kyllä hieno, mutta tähän taisi tyssätä tämä värjäysinnostus. Jollain tapaa värjäys tuntui melko helpolta, mutta myös hallitsemattomalta ja ilmeisesti tasaväristä on turha kuvitella saavansa. Ja isomman saman sävyisen erän saamiseksi tarvittaisiin todella monta pussia värejä, joten taidan pysytellä ihan oikeissa villan värjäysväreissä ja kasvivärjäyksessä. Nyt on muuten jo pietaryrtit kuivumassa värjäystä varten!

Ja ei, ei se haju nyt niin kamala ollut.

1 kommentti:

  1. Ihastuttavia lankoja, ja niistä tullut neule mukavan näköistä. En ole noita mehuvärjäyksiä kokeillut, mutta täysin hurahtanut olen luonnonväreihin. saa nähdä enöhän joskus tee noitakin.

    VastaaPoista