maanantai 13. lokakuuta 2008

Vuoden viimeisiä kasvivärjäyksiä


Olen jo muutamana kesänä värjäilyt lankoja kasveilla. Värjäys on ollut oikeastaa vain kokeiluluontoista. Nuotiolla on vähän hankala mittailla lämpötiloja, tai punnita kaseja, joten kaikki on siis ollut melko sattumanvaraista. Kuvassa on parhaiten onnistuneita kokeiluja.

Eilen siis värjäsin marja-aronialla ensimmäistä kertaa. Tuloksena kaksi kerää vähän erisävyistä punaviolettia. Kuvassa siis keskimmäinen kerä ja sen vieressä vaaleanpunainen kerä. Tumma violetti oli yön yli liemessä ja on siksi tummempi. Vaaleamman kastelin vain nopeasti liemeen. Marjoja keittelin ehkä noin puoli tuntia. Tällä kertaa tein värjäystä kuitenkin sisätiloissa, kun marjoista ei lähde niin pahaa kapukkaa, kuin jostain kasveista. Alunaa en nyt kuitenkaan kehdannut käyttää, kun se höyrystessään on kuulemma myrkyllistä. Ulkona värjätessä höyryt pääsevät paremmin haihtumaan. Olisi joskus mukava käyttää myös muita puretusaineita, mutta kun tahtovat useimmat olla myrkyllisiä.

Kuvan sinisävyt on saatu aikaan mustikalla. Vielä ei ole kokemusta värin kestävyydestä.


Aikaisemmin värjätyistä langoista olen saanut aikaiseksi jo yhdet villasukat.


Viimeisen kuukauden olen väkertänyt kaarrokevillapaidan kimpussa. Ruskea lanka on froricaa, muta raidat teen itsevärjäämistäni langoista. Ei pitäisi ainakaan olla kelläkään samanlaista paitaa. Ohje on netistä, mutta olen muuttanut sitä melko paljon, koska ohjeessa ei lopulta ollut mitään järkeä.

1 kommentti: